Gradovi bez automobila

Uvod


zalazak sunca, Parma

Problem

Industrijalizovane zemlje su napravile užasnu grešku kada su prešle na automobil kao instrument napredne gradske mobilnosti. Auto je sa sobom doneo glavne nepredvidive posledice po urbanu sredinu i postao ozbiljan uzrok ekoloških, socijalnih i estetskih problema u gradovima. Gradski automobil:
 • Ubija ulični život
 • Uništava društvenu strukturu zajednica
 • Izoluje
 • Podstiče širenje predgradja
 • Dovodi u opasnost druge korisnike ulice
 • Narušava gradsku lepotu
 • Uznemirava ljude svojom bukom
 • Uzrokuje zagadjene vazduha
 • Ubija hiljade svake godine
 • Podstiče globalno zagrevanje
 • Rasipa energiju i prirodne resurse
 • Osiromašuje narode
Izazov leži u uklanjanju automobila i kamiona iz gradova, i u isto vreme unapredjenju mobilnosti i smanjenju troškova prevoza.

Rešenje

Gradski automobil se može zameniti samo ako postoji bolja alternativa. Šta bi se desilo da smo kreirali grad koji funkcioniše bez ikakvih automobila. Da li bi iko želeo da živi u takvom gradu?. Da li to ima društvenog, ekonomskog i estetskog smisla?. Da li je moguće osloboditi se automobila i zadržati brzu i pogodnu mobilnost jednom ponudjenu?.

Javni prevoz je tipično neadekvatna i spora zamena za auto. Potrebno je da to postane ugodan doživljaj i da zadrži prosečnu brzinu auta u nezagušenom gradskom saobraćaju. Ovo se može postići primenom proverenih tehnologija, ali gušće naseljeno susedstvo je prioritet za brzu mobilnost i ekonomičan javni prevoz. Srećom, gušće naseljeni gradovi mogu takodje doprineti boljem kvalitetu života.

Potrebno je izgraditi što više gradova bez automobila. Venecija, najveći postojeći primer, je skoro  nesumnjivo obožavana i jedna je od oaza mira bez obzira na najgušće naseljenu gradsku oblast na planeti. Takodje možemo preobratiti postojeće gradove u modele gradove bez automobila kroz period od nekoliko decenija.


Piazza San Marco, Venecija
Jedan od najvećih svetskih javnih prostora

Ciljevi projekta

Projekat gradova rukovodjen je trojstvom principjelnih potreba:
 • Visok kvalitet života
 • Efikasna upotreba resursa
 • Brz prevoz ljudi i roba

Standardi projekta

Ispunjavanje ovih potreba postavlja sledeće standarde:

Brz prevoz

Omogućava brz pristup svim delovima grada. U gradu od milion stanovnika bilo bi moguće stići bilo gde u razumnih manje od jednog sata. Putnici nikako nebi trebalo da presedaju više od jedanput.

Bliskost stanica

Podjednako uzevši u obzir vreme i ograničenu pokretljivost dece, starijih i onemoćalih, potrebna je blizina stajališta javnog prevoza. Standard projekta je pet minuta hoda.

Bliskost zelenih površina

Zelene površine bi bile dostupne na pet minuta hoda od vrata skoro svakog doma.

Četvorospratne zgrade


Venecija: fina zrnasta struktura grada, četiri sprata visine

Zgrade bi trebalo generalno biti ograničene na četiri sprata, jer su se više zgrade pokazale kao neprikladne za ljude koji u njima moraju živeti. (Pogledati Model jezika za detaljniji opis ove teme).

Ekonomičan prevoz robe

Ekonomije gradova zavise od brzog ekonomičnog prevoza robe. Grad koji namerava da ukloni kamione sa svojih ulica mora stvoriti upotrebljivu mogućnost prevoza robe.

Ka gradovima bez automobila

Gradovi bez automobila se mogu izgraditi. Venecija je dovoljan primer. Četiri milijarde stanovnika sveta u razvoju je željno da usvoji zapadni oblik upotrebe kola. Trebalo bi ih upozoriti na troškove i ohrabriti da razmisle o boljim rešenjima. Može li planeta podneti ekološki balast?. Razvijene zemlje nemogu negirati zemljama u razvoju upotrebu tehnologije i resursa koji se koriste u razvijenim zemljama. Obzirom da je većina svetskih automobila stvorena u razvijenim zemljama, one moraju predvoditi u kreiranju i izgradnji gradova bez automobila.

Gradovi bez automobila verovatno moraju postati norma krajem 21-og veka, obzirom na energetsko ograničavanje. Moramo sada početi sa pripremama za promene, što je prilika da se izgradi gradsko okruženje bolje od bilo kog do sada.

Preveo sa engleskog Milan Borić, boricmilan@hotmail.com


Continue on to Topology (English)
Return Home
About the book: Carfree Cities

E-mail
carfree.com